Můj přirozený porod

MŮJ PŘIROZENÝ POROD

samovolný, nerušený a krásný

Strach z porodu. Čeho se tak bojím?

    Některé ženy mají z porodu strach. Důvodů k obavám mívají více. Bude dítě v pořádku? Zvládnu vůbec porodit? Vydržím tu velkou bolest? Budu se v porodnici cítit dobře? Budou se ke mě porodní asistentky a porodníci chovat hezky?

    Je třeba říci, že největší nepřítel rodící ženy je právě její vlastní strach. Při strachu totiž tělo přechází do stresového stavu, v němž začne zvyšovat hladiny stresových hormonů, které následně tlumí vylučování hormonu oxytocinu. Oxytocin zajišťuje pravidelné a dostatečně silné děložní stahy a tím plynulé otevírání porodních cest. V případě, že hladina oxytocinu klesá, porod se zpomaluje nebo zcela zastaví.

    Jsou to naopak klid a vyrovnanost, které jsou klíčové pro zdárný průběh porodu. Takový harmonický stav totiž zajišťuje optimální hladinu oxytocinu i všech ostatních hormonů, které se podílení na řízení porodního děje. Žena se v souvislosti s porodem může obávat ledasčeho. To je naprosto normální a přirozené, čeká vás velká životní událost. Ovšem nemělo by se jednat o strach nadměrný.

    Bude dítě v pořádku? Během těhotenství se provádí několik vyšetření, které hodnotí stav a vývoj plodu, zejména jeho růst, přítomnost genetických syndromů a strukturálních vad. Žádné vyšetření nemá stoprocentní spolehlivost, ale pokud měla provedená vyšetření normální výsledek, je velmi pravděpodobné, že se vám narodí zdravé dítě. V případě obavy o dítě během samotného porodu můžete být klidné. Porodní asistentky a porodníci jsou školeni ve včasném odhalení případných komplikací. Ve velké většině případů se podaří nepříznivou situaci vyřešit a zabránit tak možným vážným následkům pro vaše dítě.

    Zvládnu vůbec porodit? Máte velkou šanci, že se vám to opravdu podaří. Porod je přirozený instinktivní děj, na který je tělo ženy dokonale uzpůsobeno. Porod lze vnímat jako nejvýznamnější  událost v životě ženy, kterou úspěšně zvládly miliardy žen před vámi. Jestliže jste na porod fyzicky a duševně dobře připravena, důvěřujete svým instinktivním schopnostem a dokáže najít pro svůj porod bezpečné místo, potom je velmi pravděpodobné, že se vám podaří porodit podle svých představ.

    Vydržím tu velkou bolest? Porod je děj dokonalý. Příroda vybavila všechny savce i tím, aby porod dobře zvládli i co se týká bolesti. Během porodu se totiž v těle tvoří dostatečné množství vlastních látek, které snižují vnímaní bolesti a porod je tak snáze zvládnutelný. Je dobré si uvědomit, že při každém bolestivém stahu vaše dítě sestoupí o kousek níže při cestě na tento svět. Pokud se ženě podaří přestat se bolestí bát a naučí se naopak bolest při děložních stazích přijímat, bude pro ni porod ještě snazší.

    Budu se v porodnici cítit dobře? Vytvořit v porodnici ideální podmínky pro přirozený porod není snadné. V posledních letech velká většina porodnic významně pokročila ve snaze připravit pro rodící ženy co nejvlídnější prostředí. Stav, který známe z vyprávění našich maminek a babiček, je naštěstí minulostí. Pokud se vám podaří na porod dobře připravit, bude se váš porod odehrávat ve vašem vlastním světě a případné nedostatky ve vašem okolí vás nemusí vůbec rušit.

    Budou se ke mě porodní asistentky a porodníci chovat hezky? Porodní asistentky a porodníci hrají při vašem porodu důležitou roli, protože dohlížejí na průběh vašeho porodu a mohou odvrátit případné nebezpečí. Porodní asistentky a porodníci museli absolvovat dlouhé a náročné studium, aby se mohli této krásné a zodpovědné práci věnovat. Nejvíce je potěší, když na porodní sál přichází žena, která je na porod připravená a pozitivně naladěná. Porodní asistentky a porodníci mají takové rodičky rádi, protože v tom případě obvykle porod postupuje hladce a není nutné do něj nějak zasahovat.

    Ve většině případů je strach z porodu zbytečný. Je to škoda, protože si tak žena může zkomplikovat porod sama sobě. Nejlepší způsob, jak se strachu z porodu zbavit, je zdravý životní styl s dostatkem relaxace během těhotenství a přiměřená informovanost. Klid, vyrovnanost a pozitivita je váš největší trumf ve snaze o dosažení přirozeného porodu podle vašich představ.

     Literatura:

  • Odent M. Birth Reborn. New York: Pantheon, 1984.
  • Buckley SJ. Gentle birth, gentle mothering. New York: Celestial Arts, 2009.
  • Dencker A, Nilsson C, Begley C, Jangsten E, Mollberg M, Patel H, Wigert H, Hessman E, Sjöblom H, Sparud-Lundin C. Causes and outcomes in studies of fear of childbirth: A systematic review. Women Birth, 2019, vol. 32, no. 2, s. 99-111.
  • Wigert H, Nilsson C, Dencker A, Begley C, Jangsten E, Sparud-Lundin C, Mollberg M, Patel H. Women’s experiences of fear of childbirth: a metasynthesis of qualitative studies. Int J Qual Stud Health Well-being, 2020, vol. 15, no. 1, s. 1704484.